EODEC in TOGO – Reiswijzer

Reiswijzer

- Waar sturen ze me heen ??? Antwoord op laatste bladzijde

- Uw verblijf : 8 dagen (of meer indien gewenst!)
- Een geldig paspoort.
- Het visum : In de luchthaven van Lomé of in de Ambassade van Togo te Brussel :
Tervurenlaan, 264
1150 BRUSSEL
Tel : 02 770 17 91
www.ambassadetogo.be

o Kosten visum : € 50 voor 1 maand (1 x binnenkomen en 1 x verlaten Togo)
o De ad hoc documenten kunnen eerst op onze blog gedownload worden : dit vermijdt wachttijd in de ambassade
o uitnodigingsbrief van EODEC.
o 3 pasfoto’s

o Het visum kost minder op de luchthaven van Lomé (20€), maar opgelet, als u meer dan 7 dagen blijft, moet u uw visum verlengen in de stad ( breng 2 pasfoto’s mee).

- Vaccins: gele koorts . VERPLICHT : geel vaccinatieboekje : wordt geëist bij het binnenkomen van Togo. zich tot Travel Clinic (St Pierre, Erasme…), Tropisch instituut Antwerpen, AZ.VUB, Gasthuisberg Leuven richten. Vaccinatie ten laatste 10 dagen voor vertrek!
o Aangeraden: hepatitis A en B (indien u die niet heeft), tetanus (nog geldig??), Meningitis
Voor hepatitis, vaccinatie ten laatse 1 maand voor het vertrek (volgens het schema 0-1-6: 1ste inenting, rappel 1 maand later en voor uw vertrek, 2de rappel 6 maanden later)
o Geneesmiddelen: MALARONE (profylax tegen Palludisme):1/dag voor het vertrek tot 8 dagen na terugkeer of LARIAM (opgelet voor de nevenwerkingen : vooraf uittesten is aangeraden.)

o Andere medicatie voor privégebruik: antibiotica en anti-inflammatoire middelen voorzien of andere geneesmiddelen indien nodig. Al deze geneesmiddeln kan je terplaatse laten bij Uw vertrek uit Togo : ze zullen er goed van pas komen.

- Vliegtuigkosten : ten uwen laste

o Brussels Airlines (tussen 650€ en 1000€ € (tarief EODEC), 2 koffers van elk max 23kg

Er zijn 4 vluchten per week :

- Vertrek vanuit Brussel op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag (+/ 11h)
-Terugkeer vanuit Lomé op dezelfde dags (nacht)

o Andere luchtvaartmaatschapijen: Royal Air Maroc (met 1 of 2 tussenlandingen), Air France, TAP

- Kleding: warm en vochtig terplaatse
o Shorts + lichte T-shirts + badhanddoeken – mogelijkheid om deze te laten wassen terplaatse – muggenmelk – crême na muggenbeten, hoed of beschermingspet tegen de zon

- Aankomst : Angelo zal u komen oppikken in de luchthaven.

angelo

 

Je zal ontvangen worden op het dispensarium door Afi, onze coordinatrice, die je op de hoogte zal brengen van je programma voor de week.

Je logeert op het terrein van het dispensarium, op de 1ste verdieping. Angelo en zijn vrouw Marie-Rose wonen op de 2de verdieping, en onze assistente Sandra heeft eveneens een huisje op het terrein van het dispensarium. Je zal er dus nooit alleen zijn, en in alle veiligheid!

Het verblijf en de maaltijden (met liefde klaargemaakt door Marie-Rose), evenals de transferts gedurende de werkweek worden verzorgd door EODEC. Aarzel niet om te laten weten aan Marie-Rose wat je graag eet…. of niet!

logement1

 

logement2

 

 

 

 

logement5

logement4

 

 

 

 

 

 

‘s Avonds eet je in het dispensarium (geef je wensen te kennen aan Marie-Rose), of je kan ook één van de vele restaurantjes in Lomé bezoeken. In dat geval, laat het tijdig weten aan Marie-Rose zodat ze geen maaltijd bereidt.

- Voeding: steeds gesloten flessen vragen

In een grootwarenhuis (RAMCO, CHAMPION)  kan u een breed gamma produkten kopen.

- Geld Wisselen: best aan Angelo vragen – €. 100 = 65.500 CFA. (d.w.z 1.000 CFA = ± €. 1.5-)

Voorzie de nodige CASH (€) want het is moeilijk om geld uit de muur te halen (en MAAR ALLEN VISA) en de kosten hiervoor zijn bovendien vrij hoog- Voorzie voldoende geld voor persoonlijke uitgaven (restaurant, cadeautjes, etc,….).

- De Taal: Veel volwassen Togolezen spreken/verstaan Frans.Bij jongeren is dit niet steeds het geval.
De tandartsassistentes zullen u helpen bij de vertaling in de tandartsenpraktijk.
Het is gebruikelijk in Togo om elkaar te tutoyeren. (Klein lexicon verderop.)

Adres van het dispensarium: Quartier Avedji in Lomé

Angelo, je chauffeur, zal ook je secretaris zijn, en soms werkt hij ook als tandartsassistent (in functie van de organisatie van de werkdagen).

De tandartspraktijk: - Werkuren : 8u – 12u & 12u30 – 17u (volgende programma)

De praktijk heeft 4 units waaraan zittend kan worden gewerkt.

cabinet

Gezien er 4 units zijn : misschien kan U overwegen om samen met Collegase komen. Het maakt het werk wellicht een stuk aangenamer en U kan Uw ervaringen samen delen.

Er wordt goed materiaal ter beschikking gesteld: ultrasone tandsteenverwijderaar,Rx, endomateriaal (met inbegrip van rubberdam), apexlocator, composietlamp, amalgaammenger, extractiemateriaal, sterilisator, enz

Een leuke Togolese assistent : Sandra , werd door de tandartsen die Uw voorgingen opgeleid . Zij helpt U bij Uw stoelwerk en zij zorgt tevens voor de sterilisatie en de ontsmetting van het instrumentarium.

Angelo, Uw chauffeur, is eveneens Uw secretaris: hij schrijft de patiënten in en verzorgt de statistieken van de uitgevoerde behandelingen. U hoeft zich dus niet bezig te houden met de administratie!

Als de organisatie van de schuiven en andere kasten u niet helemaal aanstaat, gelieve deze NIET TE VERANDEREN! Sandra weet waar alles ligt en als u wil dat ze u op een optimale manier helpt, dient alles op de toegewezen plaats te blijven liggen!

De jonge patiënten worden ’s ochtends vóór 8:00 in minibussen aangebracht(25-tal in een busje met een theoretische capaciteit van 12 volwassenen : dit is normaal in Togo!) en wachten rustig in de wachtkamer .

Indien noodzzakelijk zal u misschien een ‘mondonderzoekdag’ (dépistage) kunnen doen
in een school gelegen buiten de stad. Dit is absoluut noodzakelijk om de jongeren te selecteren die naar de praktijk moeten komen één van de volgende weken. Hiervoor gebruiken we een houten stokje van een 10-tal cm dat zij eveneens gebruiken als „tandenborstel“. Er wordt tevens getracht om te evalueren hoeveel tijd er per patiënt moet worden voorzien.

 

Werkuren in de camion: vertrek om 7h tot ? (in functie van de verzorgingen, het aantal personen ter plaatse, het traject terug naar Lomé, etc). Er is 1 stoel in de camion, maar jullie kunnen er ook met 2 naartoe gaan, er is altijd iets te doen.

camion 21479546_741444525903610_4385156458079017773_n

 soorten verzorgingen :

In de mate van het mogelijke zal men proberen de zorgen in één zittijd te beëindigen Dit om te vermijden dat patiënten moeten terugkomen (vervoerproblemen) Over het algemeen lijkt de Togolees vrij goed pijn te verdragen, doch maak hiervan geeen misbruik : er is genoeg anestheticum voorhanden!

De tandverzorging: vele jongeren vertonen veel tandsteen te wijten aan ontoereikende hygiëne. Ze beschikken meestal over geen tandenborstel en gebruiken hun ‘stokje’. U zal de noodzaak van regelmatige hygiëne moeten uitleggen ook al is het met het ‘stokje’. Een tandenborstel zal hun eveneens systematisch overhandigd worden. Over het algemeen is hun gebit goed, maar door de grote hoeveelheid tandsteen zijn er vrij veel parodontale aandoeningen.
Hierdoor zie je vrij zware ontstekingen met grote mobiliteit van de elementen en/of kan je verlies van tanden en kiezen in de nabije toekomst verwachten. Gelukkig zien we minder cariës dan bij ons. Hun dieet is vrij suikerarm, maar dit verslechtert snel in de steden.
De jongeren laten zich gemakkelijk verzorgen.
Het is soms moeilijk om hun werkelijke leeftijd te kennen gezien het ontbreken van –vooral in de brousse- enige geboorteakte. Er wordt hen dan ook op basis van het mondonderzoek een geschatte leeftijd gegeven, die soms een paar jaar scheelt met hun zogezegde officiële leeftijd die hen werd toegekend op school.. Soms zijn extracties niet te vermijden….

Enkele gevallen van overtollige tanden !
2 premolaren teveel

4 premolaren teveel

1 snijtand teveel

1 mesiodens

une mesiodens

-Toerisme: men werkt noch op zondag (soms op zaterdag).
Men kan er dus van profiteren om het land beter te leren kennen, Lomé en zijn omgeving tenminste.

Je kan een taxi nemen, maar je kan ook de auto van EODEC gebruiken:

- Om Lomé en omgeving te bezoeken, zal je brandstof moeten kopen voor de auto, en zal je Angelo, je chauffeur, moeten betalen: 5000cfa (7,5€) per dag

- Als je buiten Lomé wil gaan tijdens het weekend, zal een kleine deelname van 30€/dag (20.000cfa/dag) gevraagd worden voor het onderhoud van de auto. Daaraan voeg je uiteraard de brandstof en de diensten van je chauffeur toe. 

U kan de markt in het centrum van Lomé gaan bezoeken.

Vervolgens rendez-vous ‘s middags in restaurant  “Côté Jardin” bvb,

Of nog beter : restaurant ‘L’Oasis’ aan een meer, dichtbij de zee .

 

Opgelet als U gaat zwemmen in zee : door de ‘onderstroming’ vrij gevaarlijk.

U kan eveneens Togoville bezoeken. Overtocht met een prauw is het makkelijkst om er te komen.

U kan zich in het hotel Sarakawa (Mercure) ontspannen. Het beschikt over een Olympisch zwembad.

 

Voor degenen die het strand verkiezen, kan u genieten van de strandstoelen bij New Robinson.

 

‘s avonds, kan U thuis eten zoniet in een lokaal restaurant. Verwittig hiervan vooraf Marie-Rose zodat zij niet teveel eten voorziet!!

- Restaurants :  Côté Jardin – Baracuda – Alt Munchen- Chez Brovi – Factory


Medereiziger(-ster):
geen probleem om hem /haar bezig te houden : De kinderen van een weeshuis kunnen een beetje liefde best gebruiken. U kan ook inspringen bij « ANGE » om de kinderen te helpen bij hun huiswerk of gewoon met hen te spelen…

Je kan helpen in het weeshuis waar 40 kinderen tussen de leeftijd van 2 en 14 jaar verblijven. Het leven is er zeer deprimerend . De kinderen zijn ondervoed, ze krijgen slechts 2 maaltijden per dag. Beklagenswaardige en onbestaande hygiënische omstandigheden, ziektes die overgedragen worden van het ene kind op het andere.Zij slapen immers allemaal samen op matrassen die op de blote grond liggen. Ze eten hun voedsel uit grote gamellen met de vingers, vermits enig bestek ontbreekt enz enz Deze kinderen vertonen eveneens veel psychologische problemen bij gebrek aan genegenheid. Nochtans het zijn allemaal schatjes.

U kan iedereen veel plezier doen door kleine geschenken mee te nemen zoals :

Voor de kinderen : tandenborstels, tandpasta, onderbroeken en shorts, balpennen of vulpennen voor de leerlingen van het college en hun leraren, t-shirts…

voor de praktijk/de camion, zie onder deze link HOE KAN U ONS HELPEN

Nederlands – Ewé Lexicon

Goeiedag Ndii
Tot ziens Miadogo
Goedenavond Fiain
Hoe oud ben je ? Epé néné léassino ?
Wat is Uw voornaam ? Nko bobawodé ?
Waar heb je pijn ? Fifé lé vewo ?
Wanneer heb je pijn ? Hékayi esséa vévé ?
Heb je ’s nachts pijn ? Esséa vévé zaméa ?
Open je mond ! Kénoumé !
Sluit je mond ! Toui ou tchonou
Ik ga je tand verzorgen Madadona adouwodéka
Ik ga een tand verwijderen Madé adou dékanawo
Ik ga je tanden poetsen Natoutou adouwonawo
Spoel je mond ! Klo nouwé
Je zal moeten teugkomen Naga trova sia alo nagatrovalo
Je moet beter poetsen Natoutou adouwo gnoni
Hab je broers ? Noviwolé adouwodéka ? ntsu
Heb je zussen ? Nowi gnonouwo léassiwoa ?

Ewé is de voertaal in Togo, in Lomé spreekt men Mina. Er zijn in Togo +/-40 verschillende talen, en +/- 50 dialecten.

Nog vragen? info@eodec.be

Comments are closed.

css.php